Ademtherapie helpt bij tinnitusklachten

De Tinnitus-Ademtherapie is door de Duitse psychotherapeute Maria Holl ontwikkeld en bestaat ruim 25 jaar. De therapie is aanbevolen door de Deutsche Tinnitus Liga.

De Tinnitus-Ademtherapie nach Holl helpt je om je hoofd en lichaam weer tot rust te brengen, waardoor je geestelijk en lichamelijk weer in balans komt. Bij tinnitus is er in de meeste gevallen namelijk sprake van een ‘overkill’ aan energie in het hoofd.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken (Universiteit Regensburg) dat 8 van de 10 mensen baat heeft bij deze therapie. Bij sommigen verdwijnt de tinnitus zelfs!

Hoe mooi zou dat zijn – weer genieten van rust in je hoofd

De therapie bestaat uit een combinatie van ademhalingstechnieken, eenvoudige fysieke oefeningen om de zuurstofopname te stimuleren. Daarnaast leer je oefeningen in lichaamswaarneming (mindfulness). De achterliggende gedachte daarbij is dat geest en lichaam een geheel zijn (het body mind systeem). Het is een zelfhulp-methode die de klachten duurzaam doen verminderen.

Omgaan met tinnitus

Je krijgt een aantal sets oefeningen mee, waarbij ik kijk naar jouw specifieke klachten/ behoeftes. Dit houdt in dat je dagelijks een investering in jezelf doet van 5 tot 20 minuten. Het aantal sessies is  afhankelijk van de aard en intensiteit van je klacht(en). Met deze tools in handen, houd je je tinnitus of andere klachten onder controle. Dit maakt de behandeling daarmee duurzaam.

Met TAT kan je de boodschap: “Je moet er maar mee leren leven” in praktijk gaan brengen.

Waarom is een juiste ademhaling zo belangrijk?

Ademhaling levert zuurstof voor de hersenen en vitale organen. Ademhaling levert daarmee energie voor het hele lichaam. Je hebt zuurstof in je bloed nodig om te leven. Adem je niet meer, dan leef je ook niet meer. Zuurstof is dus ons levenselixer.

Zuurstof
Per dag adem je zo’n 10.000 tot 20.000 keer in en uit. Dit doe je (grotendeels) onbewust. Je lichaam haalt zuurstof uit de lucht die in je longen wordt opgenomen in het bloed. Zuurstof is onmisbaar voor ons lichaam, omdat het nodig is om energie vrij te maken in onze cellen. In de huidige samenleving die door veel mensen als erg jachtig ervaren wordt en waarbij het ‘normaal’ is geworden om constant ‘aan’ te staan, wordt onze ademhaling vaak te snel en oppervlakkig. Een te snelle en oppervlakkige ademhaling heeft gevolgen voor onze gezondheid.

Een passende ademhaling
Het is belangrijk dat je ademhaling past bij wat je doet. Tijdens een stevige wandeling adem je bijvoorbeeld 16x per minuut in en uit, maar als je rustig op de bank zit, is het voldoende om 6 tot 12 x per minuut in en uit te ademen. Als je ademhaling past bij de activiteit van dat moment, is je lichaam in balans. Je lichaam raakt uit balans als je vaker in- en uitademt dan nodig is. Er gaat dan een soort alarm af in je hersenen, waardoor je hartslag versnelt en er stresshormonen vrijkomen. Dit geeft een opgejaagd, onrustig gevoel. Als dit regelmatig gebeurt, zorgt dat voor spanning en zul je vaker last hebben van vermoeidheid.

Waarom adem ik te snel?
Te snel ademen kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met allerlei taken die je jezelf oplegt of met de hoeveelheid prikkels waaraan je blootstaat, bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of televisie. Met ademtherapie neem je weer controle over je ademhaling.

Bron: WZA

Veelgestelde vragen

Vind je niet het antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Helemaal genezen is zeer lastig en is vaak een langdurig proces. Bij sommige mensen verdwijnt tinnitus soms spontaan, maar als dat niet gebeurt, zijn je tinnitusklachten wel goed te verminderen  of je kunt leren er beter mee om te gaan. Er is dus hoop!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken (Universiteit Regensburg) dat 8 van de 10 mensen baat heeft bij deze ademtherapie. Meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek vind je op deze website.

De literatuur hieronder helpt om de theorie achter de ademhalingstherapie goed te begrijpen:

  • Dr. Med. Eberhard Biesinger – Tinnitus, Endlich Ruhe im Ohr, TIAS ISBN 978-3-432-10938
  • Maria Holl – De Tinnitus-Ademtherapie, Een zelfhulprogramma van Maria Holl, Panta Rhei ISBN 978.90.8840.114.5
  • Maria Holl – Oorsuizingen Verminderen, Panta Rhei ISBN 978.90.8840.004.9
  • Maria Holl – Beter Slapen, Panta Rhei ISBN 978.90.8840.145.9
  • Sandra Posthumus – Tinnitus. Er is iets aan te doen, Uitgeverij San Te, ISBN/EAN 978-90-903345-1-6
  • Olav Wagenaar – Eerste Hulp bij Oorsuizingen, Poiesz Uitgevers bv, ISBN 978.94.91549.31.1